Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Földes László Hobo estje Pilinszky János verseiből

2012.01.23

2012. 01. 23. hétfő / 24. kedd, Horváth Árpád Stúdiószínház, 19 óra

Látja Isten, hogy állok a napon - Földes László Hobo estje Pilinszky János verseiből

„1984-ben, a Hobo Blues Band Vadászat című lemezén mondtam először Pilinszky János Négysorosát. A vers skarlátbetűként átégette azt a kort, a lemezt és az előadásokat. Az abban a helyzetben érzett és felvállalt kilátástalan szomorúságot, a pontosan felismert reménytelenséget és vigaszként a kötelező őszinteséget jelentette számomra. Versei azóta kísérnek csavargásaimban, és visszahoztak egy-két sötét mellékútról" - mondja Hobo. Több mint negyedszázad elteltével ismét Pilinszkyhez fordult Hobo: reményért, hitért, szeretetért és vigaszért.

Pilinszky verseit a színházi zeneszerzőként ismert Verebes Ernő zenésítette meg - a Hangzó Helikon sorozatban megjelent lemez anyagából pedig Vidnyánszky Attila rendezett előadást, amelynek bemutatója 2010 novemberében volt a Budapesti Kamaraszínházban.
 
Hobo és Vidnyánszky együttműködése révén jött létre a Villon verseire írt Az akasztottak balladája, a megzenésített Faludy-versekre épülő Ballada a senki fiáról és a Tudod, hogy nincs bocsánat című József Attila-est (Új Színház), a Circus Hungaricus monodráma (Csokonai Színház, Budapesti Kamaraszínház - Tivoli) és annak porondszínházi változata (Békés Megyei Jókai Színház), valamint a Csavargók tízparancsolata, a Csattanuga csucsu, a Vadászat (debreceni Csokonai Színház).
 

Rendező: Vidnyánszky Attila

Horváth Árpád Stúdiószínház

hobo-pilinszky.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.